Det er vel for tiden relativt trendy å velge økologisk. De fleste av oss har blitt flinke til å fylle kjøleskapet med alle mulige produkter, og dette er veldig bra. Mange viser også interesse for økologiske klesplagg, og det bevisste vinfolket hyller økologiske drikkevarer. Men, det er så langt ikke altfor stor interesse for økologiske tamponger og bind. Hvorfor er det slik? Delvis kan det kanskje skyldes at man selv i våre dager ikke snakker så mye eller åpent om menstruasjon. Ofte kan vi se i amerikanske artikler at det skrives “du vet hva” i stedet for blod, som om blod var noe mystisk og farlig. Heldigvis er det litt mer frigjort i Norge, men det er lett å se at reklamene også i Norge vektlegger at bind og tamponger skal være usynlige, det skal helst være som om man ikke har menstruasjon i det hele tatt. En annen grunn kan være at industrien som selger disse kvinnelige hygieneproduktene er svært sterk, og de vil selvsagt ikke slippe nye konkurrenter lett inn på markedet. At mensen er tabubelagt, må delvis kunne sies å ha ført til at denne industrien har blomstret, og det er snakk om en milliard-industri – over hundre millioner kvinner verden rundt benytter tamponger. Men, bruken av engangstamponger medfører en stor belastning på miljøet. En gjennomsnittskvinne bruker nemlig rundt 11.000 tamponger i løpet av livet. Tiden det tar før tampongene brytes ned er mye lenger enn levetiden hennes, spesielt dersom tampongene er pakket inn i plastemballasje. Men, de gode nyhetene er at det finnes alternativer som er bedre for miljøet. Dersom du ikke er helt klar for gjenbrukbare bind, er økologiske tamponger noe du bør sjekke ut!
Hvorfor bruke økologiske tamponger?
Disse produktene er ofte noe dyrere, samt at de også er engangs, så hvorfor skal du bruke dem? Så lenge disse produktene er nisjeprodukter som ikke benyttes av mange kvinner, vil de bli produsert av små selskaper og produksjonskostnadene vil være høyere enn for tradisjonelle produkter. Dette kan for øvrig endre seg dersom flere av oss bare velger økologisk! Den noe høyere prisen er verdt det, både kroppen din og kloden vil takke deg. Forklaringen kommer her. Når det dyrkes bomull i tradisjonelt landbruk, benyttes det store mengder kjemikalier og plantevernmidler for at avlingene ikke skal bli infisert eller spist opp av insekter. Rester av disse kjemikaliene vil fortsatt befinne seg i bomullen etter at den har blitt plukket, og det har blitt produsert tamponger av den. Som oftest blekes også bomullen for at den skal bli hvit og fin, en prosess som også produserer giftstoffer. Det er ikke alltid at produsentene oppgir alle stoffene som finnes i tampongene du kjøper i butikken, de er nemlig ikke pålagt å oppgi hvilke stoffer som ble benyttet under produksjonen. Disse stoffene kan føre til hudirritasjoner hos brukeren, samt økt utflod, betennelser og sårhet. Det kan fjerne symptomene dersom du bytter til økologiske tamponger.
Økologiske tamponger er selvsagt laget av økologisk bomull, som er dyrket helt uten bruk av kjemikalier og plantevernmidler. Denne typen bomull er også garantert uten noen kjemiske fargestoffer eller parfymer. Dersom det følger med en applikator til tampongen, pass på at denne også er produsert av biologisk nedbrytbart og/eller fornybare materialer. Dersom du velger økologiske tamponger er du altså med på å forhindre forurensning av luft, vann og jord, og deretter hindre en videre eksponering av giftstoffer til andre mennesker, dyr og planter. Det er mange gode merker for økologiske tamponger du kan sjekke ut, for eksempel Natracare og Puristics. Dersom du ikke finner økologiske alternativer i butikken, skulle det være en enkel sak å handle disse på nettet.