Det er mye snakk om ulike typer supermat om dagen, og det er veldig trendy å spise mat som ikke bare metter og gir næring, men som også skal ha andre helseeffekter. For deg som er skeptisk til tradisjonelle vitamintilskudd (og det er det ikke så underlig at du er, for vitamintilskudd er som regel fulle av kunstige tilsetningsstoffer, fargestoffer og en masse annet du bør se opp for), undrer du deg kanskje på om den 100% naturlige supermaten kan være veien å gå. Denne teksten skal handle om superalgen Spirulina, og vise deg en at denne algen kan være til fordel for kropp og helse.
Hva er spirulina og hvorfor er den supermat?
Spirulina er en alge, en alge som gror i både salt- og ferskvann, og som har blitt kjent fordi den har unike næringsegenskaper. Alger er en slags form for små vannplanter, og Spirulina har en flott blågrønn farge på grunn av et særdeles høyt innhold av klorofyll. Det finnes to ulike typer Spirulina-alger, med vanskelige latinske navn det ikke er så relevant å kunne. Spirulina kan spises av både mennesker og dyr. Spirulina har et veldig høyt innhold av protein. Denne algen er også en utmerket kilde til B-vitaminer, men det er viktig å være klar over at Spirulina ikke er en god kilde til vitamin B-12. Det er på grunn av det svært høye innholdet av næring at Spirulina-algen regnes som såkalt supermat. Spirulina-algen dyrkes kommersielt, og er et godt valg for miljøet, da Spirulina gir 20 ganger mer utbytte en soya og 200 ganger mer utbytte enn kjøtt (men, er altså ikke en kilde til B-12 vitamin). Om Spirulina er riktig for deg, bør avgjøres på individuell basis, og kommer an på dine behov og helsen din. Du finner Spirulina både i pulver og tablettform.
Spirulina og dens supereffekter
En del peker på at Spirulina er svært næringsrikt, men likevel oversett eller misforstått som menneskelig føde. Her gir vi deg seks gode grunner til å spise Spirulina!
- Spirulina motvirker oppblomstring av candida gjærsopp. Candida er en gjærsopp som finnes naturlig i kroppen vår, men som skaper en rekke problemer når den får blomstre for vilt, kan vi si. Da kan den forårsake blant annet infeksjoner i munnen og i underlivet. Forskning har vist at Spirulina bidrar til at sunne bakterier trives i fordøyelsesorganene, og dermed får ikke candida rom til å blomstre opp. I tillegg styrker Spirulina immunforsvaret, slik at kroppen lettere kan håndtere gjærsoppen selv.
- Spirulina kan senke blodtrykket. Dette er fordi denne superalgen inneholder pigment-proteinet phycocyanin, et stoff som har vist seg å være blodtrykksenkende. Dette er gode nyheter, fordi høyt blodtrykk fører til økt fare for slag, hjertesykdommer og diabetes.
- Spirulina reduserer mengden kolesterol i blodet. Forskning på dyr viste en klar nedgang i kolesterol i blodet, og studiene viste også at jo mer Spirulina du spiser, desto mer øker den helsemessige gevinsten.
- Spirulina kan minske symptomene ved allergi. Allergier skyldes delvis en reaksjon i slimhinnene i nesen på grunn av allergener som for eksempel pollen, dyrehår eller støv. Spirulina har blitt et populært middel i kampen mot allergi, og et forsøk på 127 personer viste en stor nedgang i allergiplager hos forsøkspersonene.
- Spirulina kan hjelpe deg å balansere blodsukkeret. Det er mulig at Spirulina kan hjelpe personer med diabetes type 2, men mer forskning er nødvendig.
- Spirulina har vist seg å være et middel som kan forebygge kreft, fordi innholdet motvirker stoffer med kanserogen (kreftfremkallende) effekt. Det er særlig munnkreft Spirulina har vist positiv effekt på.